Masih tunggu ibu balik dari masjid.... tak ada mood nak buat benda lain so i guess blogging will help...
hoho yup kari ikan di malam hari ... oleh kerana ibu gi masjid tak boleh la iftar sama sama.. so makan roti... sambil masak-masak
Bahan - Bahan:
Kepala ikan saiz serdahana di belah dua
4 Sudu besar bawang blend
4 Sudu besar bawang blend
halia sebesar ibu jari
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu besar serbuk kari daging
4 sudu tomato sauce
2 tangkai daun kari
1 biji lada merah (untuk hiasan)
1 biji lada hijau (untuk hiasan)
3 biji bendi (tak cukup sila tambah...)
4 ulas bawang kecil -mayang (warna purple muda bukan purple tua.. label biasa french onion)
3 ulas kecil bawang putih -mayang
1/2 cawan air
1 cawan santan sedahana pekat
1 cawan santan sedahana pekat
masukkan rempah kari ...
tomato sauce... ye agak pelik tapi sedap .. betul.. kalau tak nak jugak ganti dengan sebiji tomato kalau tak nak jugak... ok fine
masukkan kepala ikan dan daun kari
masukkan santan ...cairkan kepekatan mengikut citarasa anda dengan air.. saya suka kari yang pekat.. so saya letak cuma 1/2 cawan air... kadang kadang sampai 3/4 cawan.. tengok mood .... kacau seketika.. kalau tgk aku masak dua dua belah... tapi sebab aku tinggal dengan mak.. ini cara aku untuk jimatkan masa dari masak banyak kali terutama kalau aku sibuk buat kerja dan aku terpaksa tinggal kan ibu.. asing kan satu kepala dalam glasslock terus masuk dalam freezer...
goreng bawang kecil dan bawang putih untuk dijadikan bawang goreng
masukkan lada untuk hiasan.. bawang goreng
mesti korang tanyakan kenapa bendi asing.. sebab aku nak pastikan lauk tak cepat basi... maka ini cara dia... kenapa 3 .. huhu sebab aku dengan ibu je la makan
rebus asing ..... angkat terus masukkan dalam kari
kacau seketika.. dan masukkan dalam bekas lauk... wallah... siap kari harini
untuk yang di simpan dalam freezer tu.. kalau dah masa nak makan cuba tinggal panaskan letak sikit air.. buat semula bawang goreng baru dan bendi baru...
dapnye...cook utk my stomach pelish
ReplyDeletehahah dap nya pavlova
ReplyDeleteoit... bru prasan ko ada blog masak2 neh... ohhh, nak duduk dgn ko la alishhh.. msak utk akuuuuu... hupdate lg byk2... bg aku terliur lg...
ReplyDeletehuhu ko tak leh nanti gemok.. ko maintain comel jep... supaya sentiasa macam pinang di belah dua.. kang kalau dah pinang belah empat payah lak...
ReplyDelete