lai lai lai bubur ayam, bubur kambing bubur daging, bubur udang, bubur ketam ...
ya universal sebab bukan satu jenis je.. resipi ni boleh guna untuk semua .. yelah lagi ada babykan... asyik bubur kosong je... aiyahh sesekala dengan rempah ok jugak :D ....
tapi maaf la ... recipe ni campak baling... tengok selera tekak ... banyak bahan optional... plan plan kayuh sama sama ok
3/4 cawan beras
4 ++cawan air
1/4 cawan kacang tanah (optional)
1 biji kentang, dadu kecil
setengah biji lobak merah, dadu kecil
halia muda sebesar ibu jari, mayang halus
daun sop/saderi untuk hiasan
daun bawang untuk hiasan
1 biji buah pala, 2 cengkih , 1 batang kayu manis-kecil, 1 bunga lawang pun kecil
2 ulas bawang putih, mayang halus
1 sudu besar minyak sapi (optional)
1 sudu kecil lada sulah
beberapa titis minyak bijan(optional)
garam
1 sudu besar rempah bryani untuk daging lembu/kambing/1 sudu kecil untuk udang ketam dan ikan
serdahana potong empat/ dua ekor kalau ketam kecil sangat ATAU satu cawan daging/kambing dadu kecil bersama air rebusan daging ATAU Ikan Senangin saiz kecil -siang dan belah empat.
CARA-CARA MEMASAK
STEP 1:
Masak bubur bersama kacang tanah dan kentang sehingga kentang empuk .... saya guna pink potato
(jika kambing/ lembu, kurang kan air dan masukkan daging dan air rebusan pada saat ini)
(masukkan buah pala, kayu manis, bunga lawang, cengkih pada saat ini jika tidak guna rempah bryani)
STEP 2:
Bila kentang dah empuk masukkan carrot, halia muda dan mula buat bawang goreng dengan minyak yang sedikit
(masukkan buah pala, kayu manis, bunga lawang, cengkih pada saat ini jika guna rempah bryani)
(Masukkan ketam /ikan pada saat ini)
STEP 3:
Bila dah separuh garing masukkan satu sudu besar minyak sapi dan rempah bryani, kacau seketika
(biasa daging rempah bryani lebih kan sedikit dari satu sudu.... aku suka color dia maka adjust la kalau tak suka... macam biasa kalau tak nak ... abaikan bahagian cerita rempah bryani ni)
STEP 4:
saya masukkan satu-dua senduk bubur kedalam kuali bawang goreng sebab konon konon senang nak cuci rempah pun tak membazir ... sebab ada minyak sapi kan.. tapi vice verse pun boleh
STEP 5:
renih kan lagi dalam masa 3-4 minit...
saya suka bubur yang tak pecah dan berair kanji macam ni ... so 3-4 minit cukup untuk sebatikan.. tapi kalau suka bubur lembik dan pecah, renih la lama sikit... kacau dan tambah air secukupnya....
p.s garam tu adjust sendiri ok...
STEP 6:
Siap untuk di sajikan, masukkan 2 jenis daun tadi.... saderi dan daun bawang,
udang,
lada sulah, dan beberapa titik minyak bijan ... kacau sedikit... sedia untuk di hidang....
ni gambar bubur kambing
ni pulak bubur udang....
udang ketam dengan ikan memang tak sedap terlebih masak... bubur kan simpan panas... jangan risau.... confrm udang tu masak ngam ngam dengan timing dia....
ayam, udang dengan ikan kalau tak ada rempah bryani pun tak apa.. janji yang 4 sekawan tadi masuk di step pertama
No comments:
Post a Comment
jangan lupa kalau suka kat post post ini sila derma dengan klik iklan nuffnang disebelah kiri anda