Sunday, July 22, 2012

Alicious Way: Kerang rebus extra succulent

aku paling pantang makan kerang terlebih masak... so aku bagi tips... 

1. rebus 2 batang serai  matang + halia sebesar ibu jari... bila dah mendidih masukkan 1/2 labu bawang merah + 3 ulah bawang putih ketuk.... garam secukup rasa.. agak agak la.. kalau lala dengan kerang diaorang memang agak masih sebab lepak kat air laut kan hak hak... 

2. bila mendidih lagi sekali masukkan kerang... tunggu satu minit.... tutup api.... bawak pergi sink.... tunggu 2 minit lagi terus toskan.... biar seketika sebelum mula buka dan cecah dalam sambal belacan... yum yum... 



ni gambar bila aku kupas untuk masak mee ... kalau tak nampak juicy + succulent macam ni .. maksudnya ko memang dah telebih masak ... ok?


No comments:

Post a Comment

jangan lupa kalau suka kat post post ini sila derma dengan klik iklan nuffnang disebelah kiri anda