Tuesday, January 15, 2013

Alicious Kitchen: Pad Prik King

Watched this vids to get some idea how to stir fry pad prik

Seeing from the final product and ingredient,  that should be how to stir fry the original Thai pad prik,  a little different from how Malaysian Kelantanese does their padprik . i need to guess how too cook it myself as always base on my tongue from my favorite stall ... so here we go

Bahan-Bahan:
1/6 ekor ayam... bahagian punggong peha potong kecil
1 sudu besar tepung
1/4 Labu bawang besar 
3 ulas bawang putih di ketuk
1 batang serai di potong 3 dan di ketuk
5 biji cili api di ketuk
5-7 helai daun limau purut.. kalau tak ada banyak 2 cukup tapi hiris halus
1/2 batang lada merah dan hijau untuk hiasan
1 sudu cili giling (saya guna koko mas sambal... sebab tak siang lagi lada kering)
sedikit halia 
dan lengkuas (jika mau)
1 sudu kecil minyak bijan
Sedikit broccoli atau cauliflower 

bahan-bahan kuah:
campurkan:
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar kicap cair
5 sudu air





1. Gaulkan ayam dengan satu sudu tepung

 2. goreng hanya untuk seal the juices, jangan garing


 3. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau... masukkan serai dan halia  + lengkuas kalau mahu

 4. masukkan satu sudu cili giling dan cili api

5. Masukkan  kacang panjang , brokolli, ayam dan daun limau purut


6. kacau rata, masukkan campuran kuah tadi, biarkan renih seketika, serasa kan garam, masukkan minyak bijan dan lada hiris selepas api di tutup...


makan dengan nasi panas :D huhuh 


No comments:

Post a Comment

jangan lupa kalau suka kat post post ini sila derma dengan klik iklan nuffnang disebelah kiri anda