Thursday, March 15, 2012

Alicious Recipe: Mee Wonton Goreng

Ilmiah palagiat dari wikipedia:
 Wonton noodles [Mandarin: Yun-tun mian; Cantonese: Wan-tan Min], sometimes called wanton mee ("wanton" is a Cantonese word for dumpling while noodles in Hokkien is "mee" or in Cantonese, "min") is a Cantonese noodle dish which is popular in GuangzhouHong Kong,SingaporeThailand, and Malaysia. The dish is usually served in a hot broth, garnished with leafy vegetables, and wonton dumplings. The types of leafy vegetables used are usually kailan also known as Chinese kale. Another type of dumpling known as shui jiao is sometimes served in place of wonton. It contains prawns, chicken or porkspring onions with some chefs adding mushroom and black fungus.


harini konong konon nak bawak bekal.. aku memang rajin beli mee wantan yang peket medium... 300gm kalau tak silap dulu pertama kali aku makan wantan adalah fish ball mee "Yu yuan mian" tapi masa aku pergi kelas MCTS kat midvalley selama 3 minggu tu.. tak kurang 6 kali aku makan kat noodle station..  mesti nak order 10.. walaupun dah order thai basil chicken ke apa...

menu No.10 Thai style springy noodle


BAHAN BAHAN
Satu packet mee wantan segar (300gm kot), di rebus didalam airpanas selama 1 minit (stir constantly supaya tak melekat)... di tapis... siram dengan air sejuk di gaulkan bersama dengan 1 sudu besar  
 5 ulas bawang putih di cincang halus
1/2 biji lada merah di hiris halus
1 sudu besar udang kering di cincang halus
4 sudu besar minyak kacang
1/4 cawan udang
1/2 cawan ayam di hiris halus
1 sudu kecil serbuk lada
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 cawan tauge di siang akarnya
4-7 sudu kicap cair
1 sudu minyak bijan


Cara Memasak - tumis bawang putih, lada , dan udang kering  , tidak perlu garing cukup sehingga naik bau ...... masukkan ayam ... kacau selama satu minit, masukkan udang, mee yang telah di rebus dan di salut dengan minyak bijan. sentiasa kacau , mee akan garing dan tak melekat pada kuali..  setelah mee sedikit garing masukkan kicap cair... rasa mee tersebut, jikalau kurang masin sila tambahkan... sebab lepas ni nak masuk tauge dengan daun bawang lagi....
hahahahahha masukkan tauge dan kalau ada daun bawang sila racik dan masukkan sekali.. padamkan api dapur ... masukkan 1 sudu minyak bijan dan kacau rata

 Yeay Siap pun bekal

hidangkan bersama cili api merah potong halus yang direndam didalam kicap soya cair...

kalau nak lebih cun tabur sikit serbuk lada merah untuk lebih menarik perhatian



No comments:

Post a Comment

jangan lupa kalau suka kat post post ini sila derma dengan klik iklan nuffnang disebelah kiri anda