hohohoiiii seperti yang dijanjikan pavlova..... tajuk ni kena salahkan pada commis commis yang datang membantu, belanja dan comel
Bahan-bahan untuk meringue pavlova:
3 Biji telur guna Putih sahaja
9 sudu kecil gula
1 sudu besar cuka
1 sudu besar tepung jagung
3 sudu kecil gula untuk satu biji putih telur.. tak kira la besar mana tapi harini kita buat
3 biji putih telur maka 9 sudu kecil gula
untuk whipped cream.. biasa nya guna yang kotam purple bawah ni tapi .. harini guna 2 cawan whipped cream dari kotak kiri ni... tak perlu gula sebab ni adalah artificial cream
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
cara-cara:
pukul putih telur sehinga separuh naik
masukkan gula, pukul lagi sehingga berkilat, masukkan tepung jagung dan cuka
bentukkan meringue suka hati je nak bentuk apa.. sebagai contoh harini kita buat bentuk love
bakar selama 20 minit agak agak lor.. temperature ikut la biasa orang buat 170 masa panaskan kurangkan ke 150 darjah lepas meringue dah masuk dalam oven.. so oleh kerana saya pakai oven lama tak de set temp tak ada timer.. maka men tibai guna timer HP pun ok. berikut adalah gambar bila meringue dah keluar dari oven
lama tu 20 minit tunggu so kita pukul la whipped cream kita tadi dulu sebab bukannya leh letak pun whipped cream atas pavlova panas so kena tunggu pavlova sejuk lagi ... pavlova hangus =.=""
buat cam bawah ni taw masa pukul.. law boleh mangkuk tu masuk freezer jap
pukul sampai naek.. eh ni gambar whipped cream ke?
masukkan dalam peti ais dulu
bila pavlova dah sejuk dah maka masa untuk assemble semua bahan dah siap
berikut adalah gambar awesome pavlova dah siap
terima kasih untuk commis commis dan supplier supplier tersayang.. muaksss sekali.. + thanks kirimkan muffin untuk .... :) macih.. kenangan terbaik setakat ini <3 ... thanks dayang, alin ngan jaja
hangus la sodapppppppppppppppppp
ReplyDeletesapa punya idea lah suruh gi mandi manda ni
ReplyDeletelalalalalalala
ReplyDeleterindu pulak nk makan pavlova ni, nk buat malas. =='
ReplyDeletebuat je ... tak amik masa lama pun.. dua biji telur pun jadi
ReplyDeleteesok la...kalau rajin :P
ReplyDeletedah siap lom?
Deletebukak lerr bakery...waakakakaka
ReplyDeletebagi modal hokey
ReplyDelete