ni cover menu 8kati
ni butter prawn lapan kati la hahah
recipe ni aku buat sendiri.. aku rasa dah sama lebih kurang dah dengan diaorang punya tapi .. cuba lah eh
bahan bahan:
3 sudu besar tepung jagung atau tepung ubi atau tepung kentang/potato starch
1 biji telur
3 ulas bawang putih (cincang halus kalau tak suka tergigit .. cukup dengan ketuk)
5 cili api (bukan cili thai-hiris halus tambah kalau suka pedas)
1 helai daun limau purut yang muda (hiris halus -p.s amik satu bahagian je dari sehelai tu)
beberapa helai daun kawi (dihiris halus... lagi banyak lagi wangi kalau tak suka letak je sehelai dua besar besar senang nak buang)
untuk sauce:
4 sudu besar butter
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar susu segar (kalau tak ada boleh kot kanti dengan susu isian sejat)
cara-cara:
1. salut udang dengan telur... masukkan satu satu kedalam tepung jagung...goreng dengan minyak masak... jangan over cook.. cukup sekadar masak di bahagian luar... ketepikan...
masukkan bawang putih yang dicincang halus... jangan goreng sehingga keluar warna...
masukkan butter, susu pekat dan susu biasa, masukkan udang... masukkan dedaun dan cili api ... terus matikan
hidang la kat pinggan cun anda
No comments:
Post a Comment
jangan lupa kalau suka kat post post ini sila derma dengan klik iklan nuffnang disebelah kiri anda